Download now

Miten tekstistä puheeksi muuttuu peli lukemisen kanssa kamppailevien oppilaiden kannalta?

150 binden fazla 5 yıldızlı yorum
5/5

Belge, yazı, PDF, e-posta gibi okuduğunuz her şeyi devrim yaratan metin okuyucumuzla hızlı bir şekilde dinleyebilirsiniz.

Sir Richard Branson

“Speechify kesinlikle harika. Disleksi ile büyürken bu büyük bir fark yaratırdı. Bugün buna sahip olduğum için çok mutluyum.”

Sir Richard Branson

Kun opiskelet täysipäiväisesti, lukemiesi lukemisten loppuunsaattaminen voi tuntua vaivalloiselta taistelulta. Varsinkin jos lukeminen on haasteellista. Katso, miten tekstistä puheeksi -toiminto voi auttaa.

Table of Contents

Kuunteleminen auttaa oppilaita lukemaan nopeammin, syventämään ymmärrystä ja muistamaan enemmän.

Kun opiskelet täysipäiväisesti, lukemiesi lukemisten loppuunsaattaminen voi tuntua vaivalloiselta taistelulta. Varsinkin jos lukeminen on haasteellista.

Kun saat vihdoin yhden pois tieltä, toinen on lähellä perässä. Ja kun se on tehty? Tehtävä, esitelmä tai tentti, joka vaatii huomiotasi. Äläkä unohda tiskialtaaseen kasaantuvia astioita.

Tuntia kuluu, etkä ole saanut juuri mitään aikaan. Olet aivan uupunut.

Vuonna 2014 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että yhdysvaltalaiset korkeakouluopiskelijat käyttävät noin 17 tuntia viikossa kotitehtäviin, lukemiseen ja opiskeluun sen lisäksi, että he viettävät tunteja tunneilla ja vain… ihmisenä olemiseen. Ja jos sinulla on oppimisvaikeuksia, kuten ADHD tai lukihäiriö, tämä työmäärä on vielä suurempi haaste.

Miljoonille opiskelijoille paine voi tuntua loputtomalta.

Kuuntelemisen voima

Syötä: tekstistä puheeksi. Tekstistä puheeksi -toiminnon edut perustuvat yksinkertaiseen totuuteen: kuunteleminen on helpompaa kuin lukeminen. Lukeminen uuvuttaa silmämme ja aivomme, varsinkin jos opiskelija on polvillaan tehtävien kanssa.

Kuunteleminen puolestaan vaatii paljon vähemmän energiaa ja pitää meidät tuottavina ja energisinä. Tiedämme tämän intuitiivisesti – podcastit, äänikirjat ja musiikki aktivoivat luovia ja älyllisiä aistejamme.

Opiskelijoille tekstistä puheeksi -tekniikka tekee kuuntelemisesta salaisen aseen.

 • Saat lukemasi valmiiksi nopeammin + säästät tunteja joka päivä.
 • Monitehtäväinen lukeminen helposti missä ja milloin tahansa
 • Ymmärtää lukemasi sisällön perusteellisemmin
 • Ja muistaa enemmän siitä pidempään

Aikamme ja energiamme menevät pidemmälle, kun kuuntelemme. Se tarkoittaa vähemmän aikaa lukemiseen ja enemmän aikaa päivälliselle ystävien kanssa tai vanhemmille soittamiseen. Tai nukkumiseen. (Muistatteko nukkua?)

IMAGE

Tekstistä puheeksi muuttuu elämä

Tekstistä puheeksi -tekniikka ei kuitenkaan ole vain oikotie, jolla voi välttää lukemisen kokonaan. Se tekee lukemisesta vähemmän esteen ja vähemmän haasteen. Se tekee meistä parempia, tehokkaampia ja kyvykkäämpiä lukijoita.

Tiede kertoo, että kuunteleminen on yksi lukemisen läheisimmistä kumppaneista. Ne vahvistavat toisiaan – ääni vahvistaa visuaalisia taitojamme ja päinvastoin. Molempien tekeminen samaan aikaan voi auttaa sinua:

 1. Lue nopeammin. Tutkimukset osoittavat, että kuunteleminen ja lukeminen samanaikaisesti auttaa lukijoita lisäämään lukunopeuttaan. Se tarkoittaa, että voit säästää jopa 2 tuntia tai enemmän joka päivä.
 2. Paranna muistia. Kun yhdistämme sanojen ulkonäön ja äänensävyn (visuaaliset ja äänimerkit), voimme muistaa ne myöhemmin helpommin.
 3. Harjoittele vaikeita ääntämyksiä. “Krysanteemi”? Ei ongelmaa. Kruh-san-thuh-muhm.
 4. Keskity paremmin + ymmärrä enemmän. Kahden aistin käyttäminen samanaikaisesti tuottaa syvän keskittymisen, jonka ansiosta voimme olla tehokkaita, keskittyä tehtävään ja ymmärtää lukemamme.
 5. Hyväksy oppimisen haasteet, älä vältä niitä. Tekstistä puheeksi -tekniikka luo moniaistisen lukukokemuksen, joka voi auttaa tasoittamaan lukijoiden, joilla on lukihäiriö, ADHD ja muita vastaavia haasteita, tilannetta.

Toisin sanoen: lukeminen ja kuunteleminen sopivat yhteen taivaassa.

IMAGE

Monitoiminen supertyökalu

Jos haluamme antaa silmillemme tauon ja vain kuunnella, tekstistä puheeksi -ohjelmasta on myös monitehtäväinen supertyökalu. Hyvä, sillä koulu on yhtä multitaskingia.

Teemme jatkuvasti valintoja jakaaksemme (rajallisen) aikamme parhaalla mahdollisella tavalla. Varsinkin silloin, kun meillä on kiire.

Valitettavasti tämä tarkoittaa yleensä sitä, että työn tekeminen on etusijalla ja me itse jäämme toiselle sijalle. Kuinka monta kertaa olet jättänyt ruokakauppareissun tai vain yksinkertaisen itsestäsi huolehtimisen väliin saadaksesi lukutehtävät valmiiksi?

Tekstistä puheeksi -sovellusten avulla voimme kuitenkin tarkistaa useita asioita tehtävälistaltamme kerralla. Lataa viikon lukemat helposti iOS- tai Android-sovellukseen, paina play-näppäintä ja lähde. Tässä muutama ehdotus alkuun:

 • Käy kuntosalilla juoksemassa + lue historian seminaaria varten.
 • Hae ruokaostokset + kuuntele juuri valmistunut essee virheiden tarkistamiseksi.
 • Ota pitkä, päämäärättömän ajelun + murskata että psykologinen lukeminen

Tai sitten vain venyttelet sohvalla silmät kiinni ja kirjoitat vaivattomasti viimeisen luvun loppuun.

Muista: sinun ei tarvitse olla kiinni työpöydässäsi ollaksesi tuottava. Itse asiassa maisemanvaihdos virkistää ja nuorentaa väsyneen ja stressaantuneen mielen. Kuten tutkimukset kertovat, se lisää tuottavuutta, mielialaa ja keskittymistä. Jopa nopealla kävelyllä on suuri merkitys.

Uuden kokemuksen saaminen – tai vain jonkin erilaisen asian näkeminen tai kuuleminen – saa aivomme toimimaan. Luovuutemme lähtee ylikierroksilla.

Mobiilisovelluksiemme avulla voit ottaa lukemisen mukaasi minne tahansa. Siirrä tiedostoja saumattomasti mobiililaitteen ja työpöydän välillä ja määritä oma opiskelutyylisi. Aloita työpöydältäsi ja lopeta puistossa. (Tai rannalla. Miten vain haluat.)

Mukana pysyminen on helpompaa kuin kiinni kurominen

Kun jäämme jälkeen, määräajat kasaantuvat nopeasti. Me hukkumme. Tunnemme itsemme voimattomiksi. Siksi vanha sanonta pitää paikkansa niin monen opiskelijan kohdalla: perässä pysyminen on helpompaa kuin perässä pääseminen.

Mitkä ovat siis parhaat tavat pysyä mukana?

 • Varaa aikaa. Arvioi, kuinka paljon aikaa opiskelutehtäviin menee. Varaa sitten aikataulussasi sen mukaisia aikalohkoja. Muista olla realistinen ja joustava, varsinkin kun aloitat uuden rutiinin. Löydät itsellesi sopivan sujuvuuden matkan varrella, joten yritä vain päästä alkuun murehtimatta siitä, että sinun on oltava täydellinen heti.
 • Aikataulutaukoja. Hyvä työ syntyy hyvistä tavoista, kuten riittävästä levosta. Anna itsellesi tarkoituksellisesti aikaa latautua ja kirjoita se kalenteriisi muiden tehtävien ohella. Näin vältyt ylibuukkauksilta ja siitä, että tiukan aikataulun noudattaminen aiheuttaa enemmän stressiä kuin itse tehtävä.
 • Muunna työskentelytapasi. Kokeile uusia opiskelutapoja, jotka vahvistavat vahvuuksiasi sen sijaan, että loisivat uusia esteitä, jotka on voitettava. Jos lukeminen on esteenä, kokeile kuuntelemista, jotta saat luetut asiat nopeammin valmiiksi ja voit sen sijaan opiskella tehokkaammin.

Jos etsit parasta työkalua, joka auttaa sinua saamaan enemmän lukemista lyhyemmässä ajassa, parantamaan ymmärtämystäsi ja käyttämään vähemmän energiaa tehtävien viimeistelyyn, Speechify on hyvä paikka aloittaa.

Kokeile Speechifyta ilmaiseksi tänään.

IMAGE

Take the dyslexia quiz and get an instant score. See if you are dyslexic or not.

Listen and share everything on the go with our Soundbites. Try it for yourself.